Υποχρεωτικό
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θεόδωρος Βαρζάκας
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου (Υποχρεωτικό) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα πρέπει:
Να γνωρίζει τις προδιαγραφές για την αδειοδότηση των μονάδων επεξεργασίας τροφίμων.
Να περιγράφει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα οικόπεδα που εγκαθίστανται οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.
Να γνωρίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.
Να κατανοεί τους απαραίτητους χώρους που πρέπει να διαθέτει μία μονάδα επεξεργασίας τροφίμων.
Να γνωρίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.
Να γνωρίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται από τις μονάδες .
Να μπορεί να συντάσσει τις παραγωγικές διαδικασίες.
Να μπορεί να συντάσσει/δημιουργεί διάγραμμα ροής με τις παραγωγικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά την επεξεργασία των τροφίμων.
Να γνωρίζει τις απαιτήσεις υγιεινολογικού και ασηπτικού σχεδιασμού.
Να γνωρίζει τις απαιτήσεις υγιεινής για τον σχεδιασμό μηχανολογικού εξοπλισμού.
Να γνωρίζει τους Κανόνες Ορθής Βιομηχανικής και Υγιεινής Πρακτικής βιομηχανιών τροφίμων.
Να διασαφηνίζει τις Αρμοδιότητες υπευθύνου εργασιακής ασφάλειας/τεχνικού ασφαλείας σε βιομηχανική μονάδα. Ορθός σχεδιασμός μηχανημάτων, χώρων παραγωγής, και εργαστηρίων ώστε να διασφαλίζεται η εργασιακή ασφάλεια. Εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα εργασιακής ασφάλειας. Προστατευτικός εξοπλισμός για την ασφάλεια του προσωπικού. Χρωματικοί συμβολισμοί κινδύνων. Νομοθεσία ασφάλειας εργασίας. Κίνδυνοι από ηλεκτροπληξία. Πυρασφάλεια, διαδικασίες διάσωσης, πρώτες βοήθειες.
Να γνωρίζει την Υγιεινή-Καθαρισμό και απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού.
Γενικές Ικανότητες Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Το μάθημα αποτελείται μόνον από θεωρητικό μέρος.
Περιεχόμενα μαθήματος:
Νομοθεσία αδειοδοτήσεων
Προδιαγραφές οικοπέδων
Προδιαγραφές δαπέδων
Προδιαγραφές εξωτερικών τοιχίων
Προδιαγραφές εσωτερικών τοιχίων
Προδιαγραφές οροφών
Προδιαγραφές εξοπλισμού κτηριακών εγκαταστάσεων (πόρτες, παράθυρα, ύδρευσής αποχέτευσης κλπ)
Κατηγορίες μηχανολογικού εξοπλισμού (παραγωγικός, βοηθητικός κλπ)
Προδιαγραφές μηχανολογικού εξοπλισμού
Σχεδιασμός παραγωγικής διαδικασίας
Διάγραμμα ροής παραγωγικής διαδικασίας
ΕπΊσκεψη σε μονάδα παραγωγής τροφίμων, σχεδιασμός διεργασιών παραγωγής …
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο σε αμφιθέατρο. ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class.
Χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας με ηλεκτρονικά μέσα.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 39 Εξέταση Μαθήματος 2 Αυτοτελής μελέτη 59 Σύνολο Μαθήματος 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.
Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει ερωτήσεις ανάπτυξης και συνδυαστικές ερωτήσεις θεωρίας καθώς και εργασία με την οποία οι φοιτητές σχεδιάζουν μία μονάδα παραγωγής, και γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.
Στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης του μαθήματος συμμετέχει κατά 70% ο βαθμός αξιολόγησης του θεωρητικού μέρους του μαθήματος και κατά 30% ο βαθμός αξιολόγησης της εργασίας.
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Αρβανιτογιάννης, Ι. 2006: ISO 22000 Παρουσίαση και ερμηνεία ΕΦΕΤ: Οδηγοί πρακτικής υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων.
Καλογρίδου Βασιλειάδου (1999) : Κανόνες για την ορθή υγιεινή πρακτική στις βιομηχανίες τροφίμων.
ΦΕΚ 143Α 2011, ΦΕΚ 68Α 2005, ΦΕΚ 174Α 2013.